EEN OPGERUIMD HUIS BIJ EEN GEZIN MET JONGE KINDEREN, HET KAN GEWOON!!

Tijdens de coronacrisis zaten we veel thuis en hadden we veel tijd om op te ruimen en dat deed Nederland dan ook massaal! Maar langzamerhand, nu ons leven het normale ritme heeft teruggekregen met werk, sport, hobby’s en sociale afspraken, slibt bij veel Nederlanders het huis weer vol. Vooral bij gezinnen met kinderen stapelen de spullen zich weer op. Kinderen zijn vaak echte verzamelaars; en zeg nou zelf, heerlijk is het als je kind zich vermaakt met schelpjes, kastanjes, steentjes en andere spulletjes

Een opgeruimd huis is belangrijk: wie een druk leven leidt, heeft tijd nodig om zich thuis te kunnen opladen. In een rommelig huis gaat dat lastig. Wanneer je, voordat je wilt relaxen, eerst van alles moet opruimen en allerlei speelgoed ziet liggen, ontspan je niet écht.. Hoe houd je als gezin  je huis  dan zo opgeruimd mogelijk? In dit blog probeer ik je wat handige tips te geven!

 Tips voor een opgeruimd huis

Tip 1: Zorg voor een goed werkend opruimsysteem

Ik start meteen met de belangrijkste tip. Om structuur in je huis te krijgen, is het belangrijk na te denken over een goed werkend opruimsysteem. Dit houdt in dat je alles zoveel mogelijk een vaste plek geeft en dat iedereen weet, wat waar opgeruimd moet worden. Denk bijvoorbeeld aan alle autootjes in één opruimbak,  alle Lego in een kist en alle poppenspullen in de onderste la van een speelgoedkast. Met een duidelijk plaatje of label op de bak of la, kan niemand zich meer vergissen. Dat zorgt niet alleen voor overzicht en rust; alle spullen kunnen er ook makkelijker door teruggevonden worden.

Heb jezelf ook een goed systeem? Laat het me weten, ik ben benieuwd!!

Tip 2: Uitgespeeld? Dan eerst opruimen

Leer je kinderen dat ze eerst al hun spullen moeten opruimen wanneer ze uitgespeeld zijn en iets anders willen gaan doen. Dat maakt niet uit of dat in hun eigen kamer, in de woonkamer, of in de tuin is.


Tip 3: Verjaardag? Vraag gerichte cadeautjes!

Een andere tip waarmee je aan de voorkant kunt managen dat je huis niet dichtslibt, is gebruik te maken van handige tools die ervoor zorgen dat je kind de juiste cadeautjes krijgt. Komt er een verjaardag aan? Met tools als Lijstje.nl krijgt je kind precies het cadeau dat hij of zij gevraagd heeft. Zo voorkom je dat er spullen bijkomen die niet gebruikt worden óf te veel plek innemen.

Tip 4: Leer de kinderen speelgoed los te laten en weg te geven.

Een ander advies is kinderen al jong te leren speelgoed los te laten en weg te geven indien ze er zelf niet meer mee spelen. Wanneer je je kinderen uitlegt dat er kinderen zijn die het minder hebben, zijn ze al snel gemotiveerd eigen spulletjes weg te geven, bijvoorbeeld aan de Kringloopwinkel. Helemaal leuk is het als je er een leuk wedstrijdje van maakt. Zo maak je anderen blij en houd jij overzicht in je huis. Plus: je kinderen leren dat als ze nieuwe spullen krijgen, er ook weer iets het huis uit moet.

Indien mogelijk: laat het kind zelf beslissen wat er weg moet. Wanneer jij dat vóór ze beslist, of het stiekem weggooit, maakt dat ze stapje voor stapje wantrouwend.

Tip 5: Leer je kind bewuste koopkeuzes te maken

Heeft je kind van opa of oma een extra zakcentje gekregen om er iets leuks voor te kopen? Leer ze dan meteen ook de waarde van geld door vragen te stellen als: Waar ga je dat opruimen? Wil je dat echt kopen? Waarvoor ga je het gebruiken? Kinderen leren van deze aanpak. Ze zien dat jij bewuste keuzes maakt en bij alle keuzes nadenkt over de juiste plek in huis. Kinderen leren hier van en nemen dit gedrag vaak automatisch over.

Heb je nu niet genoeg aan deze tips en wil je hulp om dit ook te gaan toepassen in je eigen gezin; laat het me weten en we gaan samen kijken wat we eraan kunnen doen


Geef een reactie